Munnhelse og psykisk helse

midlertidig bilde psykisk helse

Munnhelse og psykisk helse påvirker hverandre gjensidig.

Tanntap og dårlig estetikk kan gi store psykiske belastninger og sosial angst. Overgrep og traumer kan føre til odontofobi. Mennesker med psykiske lidelser kan ha problemer med å ta vare på seg selv og sin egen munnhelse. Munnhelse bør derfor inkluderes i forebygging og behandling av psykiske lidelser.

 

NTF jobber for utvidede trygderettingheter til flere sårbare grupper. Les mer om dette under "Tannhelsepolitikk"

Verdensdagen for psykisk helse

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse inviterer vi representanter fra akademia, helseprofesjonsforeninger, pasienter og politikere til samtale og debatt om TOO-ordningen (tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte og personer med sterk angst for tannbehandling (odontofobi))

Klikk her for å se opptak av frokostseminaret Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Arendalsuka 2022

I forbindelse med Arendalsuka 2022 inviterte NTF til debattmøte om behovet for å utvide retten til nødvendig medisinsk-odontologisk behandling etter utskrivelse og friskmelding for personer som har psykiske helseplager.

Klikk her for å se opptak av arrangementet "For syk for behandling - for frisk for rett på den" Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Les også "Mennesker med psykiske helseplager mister rettigheter innen tannhelse Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu." (Dagens Medisin, 9. august 2022)

De sosiale forskjellene og økonomiske ulikhetene i Norge øker. De gruppene i samfunnet som havner utenfor fellesskapet, har ofte også problemer med å følge opp tannhelsen.

Dårlig munnhelse og manglende tenner er ofte svært synlig og kan forsterke skillet mellom “oss” og “dem” - noe som kan føre til utenforskap. Dårlig tannhelse er svært stigmatiserende og kan føre til at man blir møtt med fordommer, får dårlig selvtillit og sosial angst. De som sliter med dårlig tannhelse, har derfor ofte problemer med å delta sosialt, opprettholde vennskap og bidra i arbeidslivet.

Les mer i president Camilla Hansen Steinums innlegg "Dårlig munnhelse skaper utenforskap" Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. i bloggen til Kirkens bymisjon (september 2019)

Se opptak av frokostseminaret om munnhelse og utenforskap (20.03.2019) på NTFs Facebookside Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

En rekke medikamenter innen antdepressiva kan føre til munntørrhet, som igjen øker risikoen for f.eks. karies og såre slimhinner og kan forårsake problemer med tygging og svelging. Det er ekstra viktig med jevnlige kontroller hvis man går på denne type medisin eller opplever munntørrhet.

Generelle råd ved munntørrhet:

  • Skyll munnen ofte med vann, evt sug på isbiter
  • Tygg sukkerfri tyggegummi eller pastiller
  • Spis mat som krever tyggemotstand og stimulerer spyttkjertlene
  • Begrens inntaket av sukker- og syreholdig drikke
  • Bruk høykonsentrerte fluorpreparater som beskytter mot karies (hull i tennene). Snakk med tannlegen om dette
  • Gå regelmessig, helst to ganger i året, til tannlege eller tannpleier hvis du er plaget med munntørrhet
  • Spør tannlegen om preparater som kan fungere smørende og/eller spyttstimulerende (gel, spray, sugetabletter osv.)
Sist oppdatert: 26. oktober 2022