Enorm økning i snusbruken

Bilde

SSB publiserte 18. januar oppdaterte tall over forbruk av røyk, alkohol og andre rusmidler i befolkningen. Tallene er dårlig nytt for munnhelsen, og andelen som snuser på daglig basis har nesten doblet seg på ti år.

Snusing er mest vanlig hos menn i aldersgruppen 25–34 år. Der opplyser 34 prosent, det vil si 1 av 3, at de bruker snus daglig. Totalt i befolkningen har andelen som snuser nesten doblet seg, og ser man på de yngre aldersgruppene gir tallene stor grunn til bekymring. Blant kvinner i aldersgruppen 25–34 år har andelen som bruker snus daglig økt fra 5 prosent i 2013 til 23 prosent i 2023. Dette utgjør nesten en femdobling på ti år. President i NTF Heming Olsen-Bergem er ikke fornøyd med de nye tallene.

- Det er skremmende å se hvor fort forbruket øker. Det er ekstra trist å se at det øker mest i de yngste aldersgruppene. Dette er nye brukere, og mange av disse kommer til å leve et langt liv med nikotinavhengighet og tobakksbruk som kan få store konsekvenser for helsen generelt, og ikke minst for munnhelsen, sier presidenten.

Etterlyser forbud mot smakstilsetninger

NTF har gjentatte ganger forgjeves oppfordret helse- og omsorgskomiteen og helsepolitikerne til å fremme forslag om forbud mot smakstilsetninger i snus samt innføring av minstestørrelse på snuspakninger.

- Slike smakstilsetninger er særlig rettet mot unge, også barn, og de gjør produktene mer attraktive for de yngre aldersgruppene. Disse tallene beviser at det ikke holder med universell innpakning. Det må sterkere grep til, og det haster. Smakstilsetninger i nikotinholdige produkter og tobakksartikler må forbys!

Store konsekvenser for munnhelsen

All tobakksbruk, inkludert røyking, snus og e-sigaretter, har betydelige negative konsekvenser for munnhelsen, og øker sjansen for tannkjøttsbetennelse, misfarging, slimhinneskader og kreft. Snus inneholder ofte store mengder nikotin som påvirker blodsirkulasjonen i tannkjøttet og øker risikoen for infeksjoner.

Les mer:

Sist oppdatert: 19. januar 2024