25-28 år inkludert i DOT – fortsatt en stykkevis og delt vei
Onsdag 5. juni vedtok Stortinget et lovforslag om å utvide rettighetene i den offentlige tannhelsetjenesten til å omfatte 25–28-åringer, i tillegg til enkelte tekniske endringer i lovverket. Det rødgrønne flertallet viderefører med dette sin gradvise utvidelse av det offentliges ansvar for tannhelsetjenester – men etter NTFs syn, til feil gruppe i befolkningen.
Gjennom hele stortingsperioden 2021–2025 har tannhelsepolitikken vært gjenstand for stort politisk engasjement. Arbeidet med å utvikle fremtidens tannhelsetjeneste og legge grunnlaget for en helhetlig tannhelsereform har vært preget av ujevn fremdrift og politisk uenighet.
Våren 2025 og veien videre
Denne våren har Stortinget behandlet tre saker knyttet til tannhelse: Regjeringens lovforslag, fremmet etter budsjettavtale med SV, samt to Dokument 8-forslag fra henholdsvis SV og Rødt – til sammen 26 forslag til ny tannhelsepolitikk. Sakene ble slått sammen til én felles tannhelsedebatt onsdag 4. juni, hvor hele 33 forslag ble nedstemt.
Det ble imidlertid vedtatt tre anmodninger til regjeringen om å legge til rette for bedre datainnhenting i tannhelsetjenesten, samt én anmodning om å fremme en stortingsmelding om tannhelse. Meldingen skal følge opp anbefalingene i Tannhelseutvalgets NOU 2024:18 En universell tannhelsetjeneste, med særlig vekt på å redusere geografiske, sosiale og økonomiske forskjeller – og på sikt utvide det offentliges ansvar. Denne anmodningen fikk flertall med støtte fra Rødt, SV, Ap og Sp.
Med disse vedtakene og partienes nye programutkast, er grunnlaget lagt for tannhelsepolitikken i neste stortingsperiode. Nå venter en spennende valgkamp frem mot valget 8. september.
Helhet eller delhet?
Debatten 5. juni tydeliggjorde de klassiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i synet på velferdsstatens omfang. Venstresiden, anført av Rødt og SV, ønsker en rask og helhetlig statlig utvidelse av ansvaret for tannhelse. Høyresiden, med Høyre og FrP i spissen, vil prioritere utsatte grupper som eldre, personer med psykiske lidelser, rusavhengige og brukere av TOO-ordningen.
Alle partier anerkjenner at tennene er en del av kroppen, men høyresiden mener ikke dette nødvendigvis tilsier en omfattende utvidelse av rettigheter og tjenester.
Arbeiderpartiet har inntatt en mellomposisjon, med ønske om en gradvis utvidelse av det offentlige ansvaret. Gjennom budsjettforhandlingene de siste fire årene har partiet nærmet seg SVs posisjoner. Der Ap ønsket å utvide rettighetene til og med 25 år, og SV til og med 30 år, landet kompromisset på 28 å, stortingsperioden sett under ett.
Høyre og FrP har på sin side vært tydelige: Hele satsingen på 21–28-åringer vil bli reversert dersom de får regjeringsmakt etter valget.
NTFs syn
NTF har hele veien arbeidet for en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten, og støtter Tannhelseutvalgets hovedforslag om å sikre alle rett til nødvendige tannhelsetjenester – på linje med øvrige helsetjenester. Foreningen støtter også stortingsflertallets mål om en stortingsmelding som løfter frem en helhetlig tannhelsereform.
Samtidig er NTF kritisk til den stykkevise og delte tilnærmingen som har preget tannhelsepolitikken i inneværende periode. I likhet med Høyre og FrP mener foreningen at satsingen på 21–28-åringer er en feilprioritering.
Få med deg hele debatten HER
(Oppstart 01:33)