Ja, det er trygt å gå til tannlegen!

Bilde

Pandemisituasjonen skaper stor usikkerhet hos mange, noe som medfører at enkelte velger å utsette tannlegebesøket. Vi kan forsikre om at det er trygt å gå til tannlegen, og oppfordrer alle til å følge opp munnhelsen også i denne perioden.

Innstrammingene i smitteverntiltakene kan gjøre det vanskelig for mange å komme seg trygt til og fra klinikken. I tillegg står vi midt oppi sesongen for forkjølelse og influensa, og de som opplever symptomer blir bedt om å utsette timen til man føler seg frisk og/eller har testet negativt på Covid19. Derfor er det ikke uventet at mange tannlegetimer utsettes og avlyses.

Det er viktig at alle pasienter overholder anbefalingene som myndighetene kommer med. Vi ønsker likevel å påpeke at tannlegene er svært flinke til å overholde pålegg og anbefalinger om smittevern, og at det ikke bare er trygt, men også særdeles viktig, å besøke tannlegen for å følge opp munnhelsen under den pågående pandemien.


Tannleger er blant yrkesgruppene med minst smitte

Folkehelseinstituttet kom i begynnelsen av november med en ny rapport som viser at tannleger er blant yrkesgruppene med minst smitte. Dette er et resultat av at tannlegene har hatt høy kompetanse og strenge rutiner på smittevern allerede før koronapandemien, og at de er flinke til å følge myndighetenes strenge retningslinjer.

Rapporten sier for øvrig ikke noe om smittesporing og hvor man har blitt smittet, bare hvilke yrker de smittede har. Spesielt må tallene fra mars sees i lys av dette, noe som FHI selv bekrefter:

- Den høye andelen leger som ble smittet i første periode, kan for eksempel ha blitt smittet på ferie i Italia, og ikke hjemme i Norge på legekontoret, sier Karin Magnusson, forsker ved Folkehelseinstituttet på www.fhi.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

- Så vidt vi vet er det ikke rapportert om ett eneste tilfelle av hverken pasienter eller tannhelsepersonell som er blitt smittet på tannklinikken, tilføyer NTFs president Camilla Hansen Steinum.

Ekstra smitteverntiltak

Tannhelsetjenesten har høy kompetanse om smittevern og strenge rutiner uavhengig av koronapandemien. I tillegg har myndighetene innført spesifikke anbefalinger i forbindelse med pandemien for å regulere trafikk og adferd på venterommet, utvidet bruk av smittevernsutstyr, prioritering av ulike pasientgrupper og tilrettelegging av drift med tanke på bemanning, åpningstider og rutiner.

NTF har også utviklet en egen plakat om koronatiltak, inkludert oppfordringer til pasientene - last ned pdf her , 497.9 kB, åpnes i nytt vindu.


Utsatt tannbehandling kan få alvorlige konsekvenser

God munnhelse er viktig for å opprettholde god generell helse, og rutinekontroller er nødvendig for tidlig oppdagelse, forebygging og kontroll av oral sykdom. Oral sykdom som får lov til å utvikle seg kan føre til større behandlingsbehov.

- Tannhelsetjenesten er en viktig del av helsetjenesten, og tannlegene står i førstelinjen for å gi befolkningen et tilbud om nødvendig tannhelsehjelp, samtidig som vi skal bidra til å begrense smitten. På denne måten bidrar vi også til å avlaste resten av helsetjenesten, fastslår Steinum.


Forebygging og gode rutiner er viktigere enn noensinne

Når man sitter hver for seg på hjemmekontor kan det være fristende å unne seg noe godt til kaffen, og godteskuffen er kanskje i nærheten. Det nærmer seg dessuten juletiden med sprø svor, seige karameller og høyt inntak av både syrlige drikker og søt mat. I denne situasjonen er det ekstra viktig å ta godt vare på munnhelsen og forebygge tannhelseproblemer ved å spise sunt og være ekstra nøye med tannpussen.

Gode råd for god munnhelse

  1. Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke
    Sukkerfri skoletid skal være en selvfølge (også ved hjemmeskole).
    Ikke søtt støtt. Å begrense godteriet til lørdagsgodt er en god vane.
  2. Vann er den beste tørstedrikken
    Husk at juice og sukkerfri drikke også inneholder syre som er skadelig for tennene.
  3. Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem
    Ikke skyll ut etter pussen, da virker fluoren lenger.
    Skyllevæske eller tabletter med fluor er for den som trenger litt ekstra, og brukes etter anbefaling fra tannlegen.
    Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar, og barn bør få hjelp til tannpussen opptil 10 år.
  4. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene
  5. Spis regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene
  6. Gå regelmessig til tannlegen
Sist oppdatert: 12. november 2020