Verdens kariesfrie dag - 14. oktober

logo World cavity free future day

Mandag 14. oktober er “verdens kariesfrie dag”. Fokus i år er å begrense sukkerinntak hos barn under 2 år for å kunne gi forutsetning for bedre helse og tannhelse gjennom livet. Bli med å markere dagen med emneknaggen #BabiesAreSweetEnough.


For mer informasjon om kampanjen se www.worldcavityfreefutureday.org Lenke til et annet nettsted.

Null-hull-generasjonen finnes ikke ennå!

Karies er verdens fjerde vanligste sykdomstilstand, og rammer barn og voksne over hele verden. I Norge da, her er vel karies utryddet? Nei, fortsatt har både barn og voksne hull i tennene.

I dag har 19 % av alle 5-åringer hull i en eller flere tenner, og hele 5 % har hull i mer enn fire tenner. Blant dagens 18-åringer har 3 av 4 hatt hull i tennene. Det finnes barn i Norge i dag som har problemer med å tygge og smile på grunn av dårlige tenner, noen har smerter og tannbyller.

Tema for årets «verdens kariesfrie dag» er sukkerinntak hos småbarn. Vi vet at småbarn som får mye sukker tidlig fortsetter med høyt sukkerinntak. Høyt sukkerinntak er uheldig ikke bare for tannhelsen, men også for helse generelt og risiko for senere helseproblem. Det er derfor ønskelig å redusere sukkerinntak hos småbarn. Undersøkelser fra Norge* har vist at allerede ved 2 års alder er det noen barn som har hull i tennene og har uheldige tannhelsevaner. Barn som hadde hyppig sukkerinntak ved 2 års alder hadde flere tenner med hull ved 5 år enn andre barn. Studien viste også at barn som hadde hull ved 2 års alder fikk også flere tenner med hull i perioden 2 til 5 år enn barn som ikke hadde hull ved 2 års alder (Wigen et al 2018).

I dag beholder de fleste tennene sine livet ut. Norske tannleger kjenner godt til at sykdom ofte medfører dårlig ivaretakelse av munnen og tannhelsen. Mange medisiner kan gi munntørrhet, noe som også øker faren for hull. Altfor ofte glemmes munnen, tannhelsen forringes og dette resulterer i dårligere livskvalitet. Samarbeid på tvers av fagprofesjoner må til for å forhindre dette, sykepleiere og annet helsepersonell må tenke på munnstell som en naturlig del av personlig hygiene og helseatferd.

Karies er en sykdom som kan forebygges. Livslang god munnhelse er målet - la oss strekke oss litt lenger for å få til dette. Det er fullt mulig!

Teksten er forfattet av:

  • Førsteamanuensis Ingvild J. Brusevold, spesialist i pedodonti
  • Førsteamanuensis Tove I. Wigen, spesialist i pedodonti
  • Professor Alix Young Vik, studiedekan på OD og styremedlem i ACFF-Nordic

Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo

* Wigen TI, Baumgartner CS, Wang NJ. Identification of caries risk in two-year-olds. Community Dent Oral Epidemiol 2018;46:297-302.

 

banner Worls cavityfree future day
Sist oppdatert: 23. oktober 2019