Høstkurs: Å restaurere en tann - Hva er riktig behandling?

Troms Tannlegeforening inviterer til Høstkurs med Erik Svendsrud og årsmøte fredag 20.september

Tid: Fredag 20.september kl 10:15 - 20:00 (Vi venter på båten fra Harstad)

Sted: Clarion Hotel The Edge, Tromsø

Påmelding via letsreg.com Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Påmeldingsfrist: lørdag 12. september kl. 23:59

Priser:

  • Medlem TTF kr 3 500
  • Medlem annen lok. for. kr 4 000
  • Tannlege ikke medlem i NTF kr 4 500
  • Tannhelsesekretær/Tannpleier kr 3 000

Om kurset:

Å restaurere en tann - Hva er riktig behandling?

Foreleser: Erik Svendsrud

Å erstatte store mengder tannsubstans som har gått tapt pga traume, bruksime, anoreksi/bulimi eller karies stiller terapeuten overfor et praktisk og et etisk problem: Hvor mye mer tannsubstans må fjernes for å kunne erstatte den tapte tannsubstansen med et godt resultat?

Tannbehandling har, kanskje altfor lenge, vært preget av at man har akseptert fjerning av mye frisk tannsubstans for at den protetiske erstatningen skal oppfylle holdbarhetsmessige og estetiske krav.

Vi vet i dag at ingen behandling er permanent og at alle de behandlinger vi utfører vil få følger for pasienten. Studier viser at tradisjonelle kroneprepareringer fører til rotbehandling i 15% i løpet av en 10-års periode.

Videre vet vi at subgingivale prepareringer vil føre til periodontale skader.

Om vi kan finne protetiske løsninger som fører til mindre endodontiske og periodontale komplikasjoner for pasienten, hadde dette vært et stort fremskritt.

Med introduksjonen av nye teknikker der den protetiske erstatningen kan få sin styrke gjennom å limes til gjenværende tannsubstans, steg vi inn i en ny og spennende protetisk verden når Sverker Toreskog introduserte denne teknikken i Skandinavia i 1985. Denne mer vevsbevarende teknikken har vist seg å gi resultater som har holdbarhet på linje med tradisjonelle kroner og med mindre endodontiske og periodontale komplikasjoner samt et bedre estetisk resultat. Teknikken fungerer både anteriort og posteriort og etter foredragsholderens mening bør tradisjonelle fullkroneprepareringer være noe vi i dag, 30 år etter at teknikken ble introdusert i Skandinavia, i størst mulig grad bør forsøke å unngå, da vi i de fleste tilfeller har bedre og mer vevsvennlige alternativer.

Vi vil også ta et tilbakeblikk på den utvikling som har skjedd innen restaurering av tenner fra 1960 og fram til i dag og se på de følger datidens behandlingsteknikker fikk for våre pasienter og hva vi kan lære av dette når vi skal se inn i fremtiden.

Spørsmål?

Kontakt Ul-Juhan Partapuoli på tel: 95708222 eller e-post: uljuhan.partapuoli@tromsfylke.no

Program for dagen:

Fredag 20. september

Kl.


1015

Registrering og mingling

1045

Kurs

1300

Lunsj

1400

Kurs

1800

Årsmøte Troms tannlegeforening

2000

Felles middag


Om kursholder:

Erik Svendsrud er allmenntannnlege.

Han er utdannet ved Universitetet i Oslo i 1987 og har drevet egen privat praksis med fokus på vevsbevarende estetisk behandling med to tannpleiere og en tannhelsesekretær i Oslo siden 1991.

Han har et sterkt fokus på interdisiplinær behandling og tett samarbeid med spesialister i endodonti, kjeveortopedi, periodonti og oral kirurgi. Han er inspirert av sine mentorer Sverker Toreskog og Bjørn Zachrissons behandlingsfilosofi. Utstrakt forelesningsvirksomhet i Norge og utlandet, bl.a i British Society of Periodontology, Riksstämman, Dental Association Arctic Circle, Midt-Norge møtet, Dentanet Symposium samt mange arbeidskurs i bondet protetikk.

Han er svært aktiv innen egen etterutdanning og har de siste årene gjennomført 1 års utdannelse ved Advanced Dental Seminars hos Chris Orr i London, 1 års utdannelse ved BD Seminars/Dawson Academy med Ian Buckle i Liverpool, 1 års utdannelse i kjeveortopedi for allmenntannleger via IAS i London, samt deltatt på kurs med bl.a Pascal Magne, Francesca Vailati og Stephane Browet.

Sist oppdatert: 15. februar 2024