NTFs symposium 2025 - Protetikk i praksis

PÅMELDING HAR ÅPNET!

NTFs symposium er tilbake med tema "Protetikk i praksis - nøkler til suksess i allmennklinikken". Årets moderatorer er Hannu Larsen og Benedikte Fjeldstad Alhaug.

Tid: 6. - 7. mars 2025
Sted: Clarion Hotel The Hub, Oslo

Målgruppe: Tannleger

Klikk her for å laste ned pdf av fagprogrammet , 10.5 MB.

Kurset teller 11 timer i NTFs etterutdanningssystem

Priser og påmelding

Medlem NTF kr 7750 inkl. lunsj begge dager (før 23. jan)
Tannleger som ikke er medlemmer av NTF, betaler dobbel kursavgift

Ved påmelding etter 23. januar øker avgiften med kr 500

Sosialt program

Torsdag kveld inviterer vi til festmiddag og musikalsk underholdning

Tid: Torsdag 6. mars kl. 1930
Sted: Clarion Hotel The Hub

Pris middag:

  • kr 1100 (middag med alkoholfri drikke)
  • kr 1400 (middag med vinpakke)

Middag torsdag kveld bookes ved påmelding som et tilvalg, og er ikke med i kursavgiften.

Avmelding

Påmeldingen er personlig og bindende. Alle avmeldinger skal meldes skriftlig til NTFs sekretariat i god tid før arrangementet. Ved avmelding senere enn 14 dager før kursstart, eller ved uteblivelse, må hele kursavgiften betales med mindre man kan framvise legeerklæring. Manglende betaling regnes ikke som avmelding.

Avlysning av kurs

NTF forbeholder seg retten til å avlyse kurs der det ikke melder seg tilstrekkelig antall deltakere, eller dersom uforutsette forhold utenfor NTFs kontroll – force majeure – vanskeliggjør gjennomføring.

Overnatting

Rombestilling gjøres direkte på hotellets bestillingsside. Overnatting betales med kort direkte til hotellet ved avreise.

Bruk lenken over for rombestilling og bookingkode "NTFSymposium".

Endringer i programmet kan forekomme

Program torsdag 6. mars

Tid

Tema

Foredragsholder

1000

Velkommen

 

1015

Betydningen av en god behandlingsplan

En god protetisk behandlingsplan skal være helhetlig og tilpasset pasientens
unike behov, både funksjonelt og estetisk. Gjennom en nøye vurdering av pasieentens helse, kliniske tilstand, ønsker og økonomi, kan man med en strukturert tilnærming til behandling, øke sannsynligheten for et vellykket og langvarig resultat. Moderatorene vil gjennomgå viktige elementer i behandlingsplanleggingen av protetikkpasienten.

Hannu Larsen og Benedikte F. Alhaug (moderatorer)

1040

Øke vertikal bitthøyde?
Ofte kan det være behov for justeringer av bittplan og bitthøyde i forkant av
protetisk behandling. - Når er det behov for å «heve bittet»? Foredraget tar sikte på å belyse dette og ulike metoder for å øke okklusal vertikal dimensjon (OVD) gjennom kasuistikker.

Ida Marie Dahle

1110

Kvalitet i alle ledd - midlertidige erstatninger med lang varighet
Midlertidige erstatninger blir ofte sett på som noe som ikke trenger så mye tid eller innsats. Og er det så farlig da? Hva kan en midlertidig krone eller bro fortelle oss om prepareringen vår? Hvordan kan vi tenke midlertidig løsning før implantatkrone? Hva med et tidlig traume av en fortann? Forelesningen vil belyse hva vi kan gjøre for å lage forutsigbar midlertidig protetikk, med lang varighet, med kvalitet i alle ledd.

Marit Agnete Dyrøy

1130

Pause og utstilling


1150

Prepareringsprinsipper ved fast protetikk
Foredraget vil ta for seg prepareringsprinsipper for fast protetikk; hvilke faktorer påvirker valg av prepareringsteknikk? Hvilke hensyn må tas for ulike materialer, og har det noen betydning om vi jobber med analog eller digital avtrykksteknikk?

Anders Brennhovd

1215

«Masterclass» i tørrlegging- nøkkelen til gode avtrykk
Her vil jeg presentere en espresso-versjon av de essensielle teknikkene og produktene for effektiv tørrlegging i forbindelse med protetisk behandling. Utfordringer vi ofte møter i hverdagen i forbindelse med tørrlegging vil diskuteres, og alternative løsninger til dette presenteres. Målet er å gi deg verktøy som kan brukes for å oppnå optimale resultater i forbindelse med avtrykksprosessen.

Trine Bjelke-Holtermann

1240

Diskusjon og panelsamtale

Moderatorer

1300

Lunsj


1400

Fordeler og ulemper ved analoge og digitale avtrykksteknikker
Både analoge og digitale avtrykksteknikker gjennomgås. Valget av avtrykksmetode diskuteres med tanntekniker. Tips og triks for å lykkes med begge blir tatt opp. Hvordan spiller kvaliteten på avtrykket inn på det ferdige arbeid. Har tannteknikere noen gode råd for best mulig resultat.

Kai Hannestad og Øyvind Paulsen

1425

Optimale valg og bruk av sementer i fast protetikk - biomaterialske utfordringer
Dette foredraget tar for seg de vitenskapelige og kliniske utfordringene ved sementvalg, og presenterer de nyeste anbefalingene for håndtering av disse. Fokus vil være på faktorer som kompatibilitet med materialer, forberedelsesdesign og krav til retensjon, med særlig vekt på teknikkfølsomme prosesser som resinbaserte adhesivsementer. Deltakerne vil lære å tilpasse sementvalg til ulike kliniske situasjoner, optimalisere prosedyrer og oppdatere ferdighetene i tråd med de nyeste utviklingene i sementeringsteknologi og materialvitenskap, for å styrke både klinisk suksess og pasienttilfredshet.

Håvard Haugen

1450

Pause og utstilling


1520

30 år med zirkonia i klinikken, hvordan gjør vi det i dag?
Zirkonia tar en stadig større plass i klinikken på bekostning av metallkeramikk. Men selv om de fleste rekonstruksjoner kan utføres i helkeramiske materialer i dag, finnes det visse begrensninger. Så hvilke kliniske vurderinger bør man gjøre, og hvordan bør man tenke når man vurderer å velge en krone eller bro i zirkona i stedet for metallkeramikk? Oppsummert handler det om å gjøre en avveining basert på pasientens spesifikke forutsetninger og de estetiske, funksjonelle og holdbarhetskravene som finnes for behandlingen. Zirkona har mange fordeler, men en grundig vurdering er nødvendig for å sikre et vellykket resultat.

Per Vult von Steyern

1555

Valg av materialer ved fastsementerte løsninger og tannteknikers muligheter til å få til et godt resultat
Markedet oversvømmes av dentale materialer til fremstilling av fastesementerte protetiske løsninger. Hvilke materialer egner seg best til forskjellige protetiske alternativer. Hvordan opplever tannteknikeren tannlegens valg av materialer. Hvordan kan tannlege og tekniker samarbeide for å få til det beste resultat for pasienten?

Kai Hannestad og Øyvind Paulsen

1625

Diskusjon og panelsamtale

Moderatorer

1645

Takk for i dag!


1930

Sosial samling / middag

 

Program fredag 7. mars

Tid

Tema

Foredragsholder

0900

Perfekt okklusjon uten TMD – hele historien på 45 min
Foredraget skal fokusere på de viktigste prinsippene for utforming av okklu-
sjon for optimal funksjon og best mulig prognose for din restorative behandling. Samtidig har det historisk vært stort fokus på sammenhengen mellom okklusjon og TMD. Men er det en sammenheng? Svaret får du her. Dette vil du ikke gå glipp av.

Christine Jonsgar og Ulrik Opsahl

0945

Havarert implantatprotetikk og jakten på en ny løsning
Med en stadig økende eldre befolkning, øker også antallet pasienter med tidligere fremstilt implantatprotetikk. Foredraget vil omhandle hvem denne pasientgruppen er og hva vi kan forvente fremover med tanke på antall implantatarbeider fremover, med hovedfokus på eldre implantatløsninger som har havarert grunnet biologiske eller tekniske komplikasjoner. Det vil bli vist forskjellige kasuistikker, forskjellige problemer og løsninger.

Torbjørn Leif Hansen og Margrete Smeby-Lerstad

1030

Pause og utstilling


1050

Midlertidig protetisk akuttbehandling, tips og triks
Midlertidig protetisk akuttbehandling ved hjelp av kreativ tilnærming og enkle midler. Dette er en virkelighet alle må forholde seg til i en travel klinisk hverdag.

Carl Fredrik Haseid

1110

Diskusjon og panelsamtale

Moderatorer

1130

Lunsj


1230

Hvilken bro til hvilken pasient – ulike kliniske kasus

En protetisk hverdag er ofte styrt av tannsubstansbesparende behandling som implantatbehandling for å erstatte tapte tenner.Vi vet at fast tannstøttet protetikk er godt utprøvd og oppleves som “egne tenner” av pasientene. Er det med dagens fremstillingsprosedyrer og ulike materialer mulig å oppnå god funksjon og estetikk med god langtidsprognose og i tillegg ta biologiske hensyn? Hvilke roller spiller pasientens ønske og hvilke materialer velger vi på de ulike pasientene? Hvordan stiller vi oss til ekstensjoner i brobehandling?

Lisa Printzell og Kjersti Sylvester-Jensen

1310

Pause og utstilling


1330

Den delvis tannlause pasienten, kva påverkar vårt behandlingsvalg vidare?
I mange situasjonar kan ein ha ein pasient med eit resttannsett som ein vurderer har dårleg prognose. Korleis skal ein finne fram til kva som er det rette for akkurat denne pasienten? Kva faktorar vil påverke valet? Er vår faglege vurdering og etiske standard i samsvar med pasienten sitt ynskje. Heilprotesar, delprotesar, faste bruer og implantatforankra protetikk vil bli omtalt. Det er ofte forskjell på kva ein kan tilby pasienten av ulike behandlingsval og det som pasienten klarer å gjennomføre. Behandlingsplanlegginga på slike pasientar er derfor viktigare enn sjølve behandlinga.

Harald Nesse

1410

Funksjonelle helproteser
I denne seansen diskuteres grunnleggende momenter i framstilling og bruk av helproteser. Hvor bør tennene stå, hvor er incisalkanten, og hva med okklusjon? Når er det greit med snarveier, og hvordan kan man jukse når pasienten ikke er fornøyd? Det vil fremdeles være etterspørsel etter helproteser, og foredragsholder deler av egne opp- og nedturer.

Trond Storesund

1440

Diskusjon og panelsamtale

Moderatorer

1500

Avslutning


1510

Takk for i år!


Moderatorer

Hannu Larsen

Spesialist oral protetikk

Privatpraktiserende

 


 

Benedikte F. Alhaug

Spesialist oral protetikk

Privatpraktiserende

 

 

 

Foredragsholdere

Trine Bjelke-Holtermann

Spesialist oral protetikk

Privatpraktiserende

 

 

Anders Brennhovd

Spesialist oral protetikk

Universitetet i Oslo

Privatpraktiserende

 

 

Marit Agnete Dyrøy

Spesialist oral protetikk

Sykehustannlege

Privatpraktiserende

 

 

Ida Marie Dahle

Spesialist oral protetikk

Universitetet i Bergen

Privatpraktiserende

 

 

Kai B. Hannestad

Spesialist oral protetikk

Universitetet i Oslo

Privatpraktiserende

 

 

Torbjørn Leif Hansen

Spesialist oral protetikk

TK Rogaland

Privatpraktiserende

 

 

Håvard Haugen

Professor

Universitetet i Oslo

 

 


Carl Fredrik Haseid

Spesialist oral protetikk

Privatpraktiserende

 

 

Kjersti Sylvester-Jensen

Spesialist oral protetikk

Overtannlege/faglig leder

Spes.klinikken, UiB

 

Christine Jonsgar

Spesialist oral protetikk

Universitetet i Bergen

Privatpraktiserende

 


Harald Nesse

Spesialist oral protetikk

Pensjonist

 

 

Ulrik Opsahl

Spesialist oral protetikk

PhD kandidat

Universitetet i Bergen

 

 

Øyvind Paulsen

Tanntekniker

Proteket Oslo

 

 

Lisa Printzell

Spesialist oral protetikk

Førsteamanuensis

Rikshospitalet, ØNH, OUS

Universitetet i Oslo

 

Margrete Smeby-Lerstad

Spesialist oral protetikk

Privatpraktiserende

 

 


Trond Storesund

Spesialist oral protetikk

Haugesund spes.klinikk

Tk Rogaland

 

Per Vult von Steyern

Spesialist oral protetikk

Professor

Direktør NIOM

Utstillere (alfabetisk rekkefølge)


Admetec

TUG logo

Admetec - verdensledende innen superlette og ergonomiske lupebriller til tannleger og tannpleiere.

- Håndlages og skreddersys, med din pupilledistanse, arbeidsavstand og ev. korreksjon.
- Den eneste i Norge med opptil 10x førstørrelse.
- Kun 2 ukers produksjonstid.
- Først ut med "Ergo" i 2020
- 20% Nordentalrabatt

www.admetec.no


Artinorway Dentalforum AS

TUG logo

Artinorway Gruppen består av 4 stk. laboratorier og er ledende i Norge innen digitale løsninger både når det kommer til norsk produsert tannteknikk og via formidling av tanntekniske produkter.

Hos oss håndterer erfarne fagfolk alle arbeider som kommer inn, dette sørger for best mulig resultat for deg og dine pasienter.

Vi er en fullservice laboratorium innen tannteknikk, usynlig tannregulering og intraorale skannere som 3Shape og Panda.

www.artinorway.no


Azets Insight AS

TUG logo

Azets kjenner tannlegebransjen svært godt etter mange års tett samarbeid. Vi har egne tannhelseteam som leverer regnskap, lønn og rådgivning, analyser, verdivurdering, avtaler for kjøp/salg av klinikker/selskap, smarte og elektroniske løsninger. Vi forenkler tannlegens hverdag!

www.azets.no


Coltene

TUG logo

Coltene er et børsnotert sveitsisk selskap som produserer og formidler kvalitetsprodukter til tannlegebransjen i hele verden.

Coltene hovedfokus er innovasjon, bærekraft og langsiktighet.

www.Coltene.com


Dental Direct

TUG logo

Dental Direct AS er total leverandør innen forbruksmateriell for tannhelsen. Vi jobber hardt for å yte den beste service til dere. Med eget lager i Norge, får dere rask og fraktfri levering av varer.

Se vår hjemmeside: www.dental-direct.no eller ring oss på tlf: 33071500


GUM®

TUG logo

GUM® lanserte sine første produkter i Sverige tilbake på 1970-tallet og har siden utvidet sitt utvalg fra tannbørster til et bredt spekter av produkter for forebyggende oral og tannpleie. I dag har GUM® et bredt spekter av tannkrem, tannbørster, produkter for interdental rengjøring, tanntråd og munnvann som kan hjelpe deg med daglig munnhygiene eller for ulike typer munn- og tannproblemer. Våre produkter er tilgjengelige på alle apotek og online.

www.professional.sunstargum.com



MedicVision

TUG logo

MedicVision AS er et innovativt teknologifirma med hovedfokus på Medisinsk Optikk. Vi er spesialister på forstørrende optikk til medisinsk fagpersonell. Hos oss finner du et stort utvalg av lupebriller, mikroskoper, arbeidslys, instrumenter og synstester.

Som ZEISS Business partner har vi et stort utvalg av mikroskoper og lupebriller til en rekke forskjellige formål.

Vi er i tillegg distributør for en rekke andre kjente produsenter av medisinsk optikk som Keeler, StarMed, Heine og Swarovski.

www.medicvision.no


NSK Nordic

TUG logo

Med produktkvalitet som filosofi og med røtter i Japan, er NSK en av verdens største produsenter av roterende instrumenter og andre produkter rettet mot tannleger og tannpleiere.

www.nsk-nordic.com


Plandent AS

TUG logo

En totalleverandør for hele tannhelseteamet

Plandent markedsfører utstyr og forbruksvarer fra store, anerkjente produsenter, blant annet uniter, røntgen og programvare fra Planmeca, samt IT-tjenester og teknisk service.Lager- og bestillingssystemet PlanOrder frigir verdifull tid og sørger for at man har ferske varer på lager. Alt for en enklere og bedre hverdag på klinikken!

www.plandent.no


Proteket

TUG logo

Proteket er Norges største tanntekniske fagmiljø med over 100 medarbeidere, og mer enn 60 autoriserte tannteknikere. Vi har laboratorier fra Alta i nord til Sandnes i sør, med spesielt én ting til felles: Vi går på jobb hver dag for å avlaste og støtte deg som tannlege, slik at du får best mulig forutsetninger for å gjøre en god jobb.

www.proteket.no


Sensodyne / parodontax

TUG logo

Haleon Norway har et bredt utvalg av spesialiserte produkter innenfor oral helse. Våre varemerker er blant annet Sensodyne (spesialisttannkrem mot ising i tennene), Pro-emalj, Corsodyl og Corega.

I 2021 lanserte vi nyheten Parodontax tannkrem. Parodontax hjelper til med å stoppe og forebygge blødende tannkjøtt ved kontinuerlig bruk 2 x daglig. Hjelp pasientene dine med å beholde et friskt tannkjøtt og stoppe utviklingen mot gingivit!

Besøk www.haleonhealthpartner.com for informasjon og opplæringsmateriell


VOCO

TUG logo

Det familiedrevne dentalfirmaet VOCO lokalisert i Cuxhaven er en av de ledende produsentene i bransjen, både nasjonalt og internasjonalt. Produktporteføljen omfatter mer enn 100 produkter, med fokus på forebyggende, restorative, protetisk og digital tannbehandling. Alle produktene produseres i hovedkvarteret og er derfor 100 prosent "Made in Germany".

www.voco.dental

Husk earlybird!

Ved påmelding etter 23. januar øker avgiften med kr 500

Sist oppdatert: 20. januar 2025