Fakta om fluor

tannbørste og tannkrem

Skiforbundets forbud mot fluor i skismøring har fått stor oppmerksomhet, og NTF har fått en rekke spørsmål om også fluortannkrem er skadelig. Her er våre svar på de viktigste spørsmålene om fluor.

Er det den samme fluoren i tannkrem som nå er forbudt i skismøring?
Det vi i dagligtalen kaller fluor i tannkrem og andre tannpleieprodukter er egentlig fluorider. Fluorforbindelser i skismøring er perfluorkarboner (PFK) som blant annet perfluorkarboksylater, som har helt andre egenskaper. Fluoridene som finnes i tannkrem finnes også i en rekke helt vanlige produkter som te og fiskehermetikk og noen steder også i drikkevannet, både naturlig og som tilsetning.

Er det farlig å bruke fluor(id)tannkrem?
Det er ikke farlig å bruke fluortannkrem fordi mengden fluorider i tannkremen er så liten og det skal ekstremt store doser til for at det skal føre til forgiftning. I Norge anbefaler helsemyndighetene tannpuss to ganger per dag med tannkrem med fluorinnhold fra 1000 til 1500 ppm. For at akutt fluorforgiftning skal oppstå, må et barn innta minimum 5 mg fluor per kilo kroppsvekt. Det er 25 - 100 ganger anbefalt dose. Hvis en voksen person svelger en hel tube tannkrem, kan han/hun få vondt i magen. For å komme i livsfare må man imidlertid få i seg seks og en halv tube.

Barn som får i seg for høy dose over tid kan få dental fluorose. Det er ikke farlig, men forstyrrer produksjonen av emalje og kan gi misfarging av tennene (flekker). Siden barn oftere svelger tannkremen enn voksne inneholder barnetannkremene litt mindre fluor og har ofte en mildere smak som barn liker. Det er ikke noe i veien for at barn bruker vanlig tannkrem, men da må man passe på å ikke bruke for stor mengde.

Anbefaler Tannlegeforeningen fortsatt å bruke fluortannkrem?
Absolutt! Fluortannkrem er ikke farlig, og forskningen viser klart og tydelig at fluortannkrem både virker og at det er en enkel, trygg og billig investering for tannhelsen. Både norske og internasjonale helsemyndigheter fremhever fluortannkremens betydning for å redusere tilveksten av karies (hull i tennene). Fluoridene styrker tannemaljen og gjør den mer motstandsdyktig mot syreangrep. Konsekvensene for den enkelte ved ikke å bruke fluortannkrem vil være en markant økning av faren for karies. Dette kan gi livsvarige konsekvenser for tannhelsen, behandlingen er i hovedsak irreversibel, og vil sannsynligvis medføre behov for oppfølging og reparasjon/utskifting.

Mer informasjon om fluor og skadevirkninger, samt fluorskepsis:

Sist oppdatert: 23. januar 2020