Nei til stønad for fjerning av delvis frembrutte visdomstenner – møter sterk kritikk fra fagmiljøene
Til tross for faglige anbefalinger fra fagmiljøene, har Helsedirektoratet avklart at det ikke skal gis stønad til kirurgisk fjerning av delvis frembrutte visdomstenner uten patologi og symptomer. NTF er kritisk til avgjørelsen og frykter at den vil føre til økt forekomst av patologi og plager i fremtiden.
Det har vært uklarheter rundt faglige anbefalinger samt rett til stønad fra Folketrygden for fjerning av delvis frembrudte visdomstenner uten patologi og symptomer.
Helsedirektoratet ba derfor NTF koordinere et samlet arbeid hvor representanter fra fagmiljøene skulle komme med faglige anbefalinger på dette området. Disse ble levert til Helsedirektoratet som nå har kommet med en avklaring hvor de velger å ikke lytte til anbefalingene, noe fagmiljøene og NTF er svært kritiske til.
Bakgrunn
I rundskrivet står det følgende under stønadspunkt 5 Sykdommer og anomalier i munn og kjeve:
Det kan gis stønad til tannbehandling i forbindelse med sykdommer og anomalier i munn og kjeve.
Dette punktet omfatter bare behandling som utføres på kirurgisk og/eller oralmedisinsk indikasjon.
For punkt 5 gjelder følgende:
- Det gis bare stønad etter takstene 403–418 og 420. Takstene i takstgruppe A, H og I kan brukes i tillegg.
- Stønad til behandling ved temporomandibulær dysfunksjon gis etter takst 705 og injeksjon i kjeveledd etter takst 706.
- Det gis ikke stønad til behandling av karies og periodontale sykdommer.
Utgiftene dekkes etter refusjonstakstene, og godkjente egenandeler inngår i frikort for helsetjenester.
Takst 405: Fjerning av retinert tann / dyptliggende rot beskrives slik i regelverket:
Takst 405 forutsetter operativ fjerning av tann eller tannrot der det er behov for oppklapping og fjerning av kjeveben.
Taksten omfatter også eventuell deling av tann/røtter, fjerning av annet vev med utskraping og suturering.
Taksten kan bare benyttes én gang per tann.
Taksten kan ikke kombineres med takstene 404, 410 eller 418.
Avklaring ikke i tråd med fagmiljøenes anbefalinger
NTF satt etter Helsedirektoratets anmodning ned en arbeidsgruppe for å utarbeide anbefalinger på området. Arbeidsgruppen har bestått av lederne ved de kirurgiske avdelingene ved Universitetet i Tromsø (Sigbjørn S Løes), Universitetet i Bergen (Cecilie Gjerde Gjengedal), Universitetet i Oslo (Bente Brokstad Herlofson), samt leder for Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin (Frode Øye).
Konklusjonen til arbeidsgruppen er at ikke-frembrutte visdomstenner må anses som en anomali, og at kirurgisk fjerning av delvis frembrutte visdomstenner, spesielt i aldersgruppen 18-30 år, bør gi grunnlag for refusjon i folketrygden, uavhengig av eventuelle symptomer (se vedlegg 1).
Helsedirektoratet har i brev datert 12. februar 2025 (se vedlegg 2) kommet med en avklaring vedrørende stønad for kirurgisk fjerning av delvis frembrutte visdomstenner uten patologi og symptomer, det vil si forebyggende kirurgisk fjerning av visdomstenner. Helsedirektoratet presiseres at det ikke skal utbetales stønad for å fjerne symptomfrie visdomstenner. Unntaket fra dette er hvis fjerningen er indisert for å hindre en alvorlig/livstruende tilstand.
NTF er bekymret over at Helsedirektoratet ikke lytter til de anbefalingene som kommer fra våre fremste fagområder i dette. Vi er også bekymret over at en slik endring vil medføre at flere mennesker vil få patologi og plager relatert til visdomstenner i høyere alder, med den økende risikoen for komplikasjoner og sykefravær dette vil kunne medføre. NTF vil arbeide videre opp mot helsemyndighetene i denne saken med mål om at de vil lytte til faglige innspill og vektlegge anbefalinger fra fagmiljøene på en helt annen måte fremover.
Les mer:
- Vedlegg 1: Anbefaling om stønadsgrunnlaget i folketrygdlovens §5.6 med tilhørende forskrift og rundskriv gjeldende grunnlaget for utløsing av takst 405 med tilhørende takster
, 75.1 kB. (Brev til Helsedirektoratet)
- Vedlegg 2: Refusjon folketrygden - delvis frembrutte visdomstenner
, 183.4 kB. (Svar fra Helsedirektoratet)