Regjeringen har lansert ny og oppdatert strategi mot antimikrobiell resistens
Antimikrobiell resistens (AMR) er én av verdens største helseutfordringer. I utgangen av september lanserte regjeringen Norges nye 10-årige tverrsektorielle én-helse AMR-strategi, hvor folkehelse, dyrehelse, plantehelse og miljø sees i sammenheng. Den skal bidra til å redusere risikoen for at AMR øker og utvikler seg til et uhåndterlig problem.
Antimikrobiell resistens (AMR) er en av verdens største helseutfordringer. Dersom det ikke iverksettes effektive tiltak, vil utfordringene bli enda større for kommende generasjoner. Kampen mot AMR er derfor viktigere enn før.
Munnhelse inngår selvfølgelig i regjeringens én-helse strategi, og tannhelsetjenesten er spesifikt nevnt i avsnittet om å øke og nyttiggjøre ny kunnskap om AMR (s.30):
"I denne strategiperioden blir det viktig å se hvordan alle typer helsepersonell kan bidra til forebygging av infeksjoner og AMR. For eksempel trengs det arbeid for å få økt kunnskap om den rollen som tannhelse har i å forebygge resistens og hvordan dette området kan bidra til kampen mot AMR. Dette er viktig fordi denne sektoren er ansvarlig for en del av antibiotikabruken innen humanhelseområdet, har en rolle i tidlig oppdagelse av infeksjoner og bidrar til å fremme munnhygiene for å forebygge infeksjoner."
Den nye strategien «Nasjonal én-helse strategi mot antimikrobiell resistens» gjelder for perioden 2024 – 2033, og har seks overordnede mål:
- Styrke det tversektorielle AMR-samarbeidet
- Forsterke forebyggingen av AMR
- Sikre restriktiv og forsvarlig bruk av antimikrobielle midler
- Sikre tilgang til nødvendige antimikrobielle midler
- Øke og nyttiggjøre ny kunnskap om AMR
- Være en aktiv pådriver i den globale kampen mot AMR.
Strategien er utarbeidet av Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.