Tannhelsebudsjettet for 2025 – pauseknappen er på
I dag, mandag 7. oktober, la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025 og for andre år på rad foreslår regjeringen marginale endringer.
-Helt på det jevne, konkluderer Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening.
En budsjettvinner – TOO
TOO-ordningen kan sies å være en budsjettvinner, om noe. Det foreslås å øke denne budsjettposten med 10 millioner kroner. Ordningen var den store vinneren i statsbudsjett for 2022, da tilgjengelige midler ble nær doblet. Men sektoren hadde problemer med å sette alle pengene i sving, så noe videre økning i 2023 og 2024 var det strengt tatt ikke behov for. Nå derimot er tilbudet utbygget og kan utvides videre. -Det er en god og tydelig beskjed fra regjeringen om at denne sårbare gruppen skal ivaretas, mener NTF-president Heming Olsen-Bergem.
Tannhelsetjenestens milliarder – den enkeltes lommebok
Selv om samlet ressursbruk i tannhelsetjenesten utgjorde om lag 21,8 mrd. kroner i 2022, så utgjorde egenbetaling fra privatpersoner om lag 15,9 mrd. kroner. Dette er opp fra 19,1 milliarder kroner i 2021, der 13,4 milliarder kroner utgjorde egenbetaling fra privatpersoner. Prosentvis har altså den privatfinansierte tannhelsebehandlingen økt fra 70% til 73 % av samlet ressursbruk.
-Dette viser at de fleste i befolkningen fortsatt betaler sin egen tannbehandling selv. Vi er bekymret for de som ikke har mulighet til å få gjennomført nødvendig tannbehandling, spesielt nå i dyrtiden. Vi ønsker en økt offentlig finansiering av tannhelsetjenesten slik at vi sikrer at hele befolkningen får tilgang til nødvendig tannbehandling, sier NTF-president Heming Olsen-Bergem
Den offentlige tannhelsetjenesten
I alt 29 pst. av befolkningen, det vil si cirka 1,6 millioner personer, fikk et tilbud om tannhelsetjenester fra fylkeskommunale tannhelsetjenesten i 2023 og om lag 1,4 millioner personer av disse hadde lovfestet rett til nødvendig tannhelsehjelp.
På landsbasis var andelen i de ulike gruppene med rettigheter som ble undersøkt eller behandlet i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten i 2023 som følger:
- 80 pst. for beboere i institusjon (sykehjem)
- 74 pst. for psykisk utviklingshemmede
- 65 pst. for barn og unge 3–18 år
- 54 pst. for hjemmeboende med hjemmesykepleie
- 34 pst. for ungdom 19–20 år – 22 pst. for unge voksne 21–24 år (landsgjennomsnitt ekskl. Oslo)
Størst endring har det vært for den såkalte gruppe C i tannhelsetjenesteloven, med en økning i dekning fra 76% for beboere på institusjon og 15% for hjemmeboende med hjemmesykepleie til henholdsvis 80% og 54%. Men det er fortsatt en del pasienter i disse gruppene som ikke er undersøkt eller behandlet.
-At regjeringen har valgt å ikke inkludere 25- og 26-åringene i satsningen på unge voksne er helt i tråd med NTFs anbefaling om å ikke bruke alderskohort som grunnlag for ressursfordelingen i tannhelse, sier en fornøyd NTF-president Heming Olsen-Bergem.
Folketrygden
Folketrygdens stønad til helsetjenester har som overordnet mål å gi befolkningen i alle deler av landet god tilgang til nødvendige helsetjenester ved å dekke utgiftene til slike tjenester. Innen tannhelse gis det stønad til tannregulering hos barn og unge, og til dekning av utgifter til tannbehandling til voksne som har særskilte sykdommer eller lidelser. For 2025 foreslås det en ordinær prisjustering av takstene til tannbehandling på 3,8%.
Den største endringen på dette området er knyttet til flytting av finansieringsansvaret for kjeveortopedisk behandling av pasienter med kraniofaciale tilstander og leppe-kjeve-ganespalte. Nå skal disse gruppene dekkes av de regionale helseforetakene og inkluderes i sykehusenes rammebudsjett.
Det som kan sies å mangle i folketrygdens budsjetter er arbeidet med stønad til marginal periodontitt. Helsedirektoratet ferdigstilte sommeren 2022 en utredning med forslag til endringer i folketrygdens takster, men arbeidet har stått i ro siden. –Tannhelseutvalget valgte ikke å behandle utredningen i sin NOU, så nå må Helsedirektoratet plukke opp ballen igjen, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening.