På tide med kjønnskvoter på tannlegestudiet

Bilde

I slutten av juli gikk det ut brev til de mange som har søkt om studieopptak til høyere utdanning. Årets opptakstall viser en fortsatt skjevhet mellom gutter og jenter som søker til studiet. Nå må vi få på plass kvoter sier NTF-president Heming Olsen-Bergem.

Skjevheten mellom kjønnene kan man spore allerede i søknadene som sendes inn i april, der guttene velger å søke seg til økonomi- og ingeniørstudier og jentene velger jus- og helsefag. Denne gang gikk kvinneandelen blant førstegangssøkere til tannlegestudiet opp fra 76,1% i fjor til 78,4% i år, og dertil ser man en nedgang blant gutta fra 23,9% i 2023 til 21,6% i 2024.

Til selve førstegangsopptaket retter tallene seg noe, men ganske marginalt. Her finner vi at kvinneandelen har økt fra 77,2% i 2023 til 77,8% i 2024 og blant mennene endrer tallene seg fra 22,8% i 2023 til 22,2% i 2024.

Odontologi er fortsatt et av de vanskeligste studiene å komme inn på og en må ha mer enn 60 poeng for å komme inn på studiet, enten en søker seg til Oslo, Bergen eller Tromsø. Totalt gis 306 personer tilbud om opptak til de 153 ordinære plassene på de tre universitetene. Erfaringene fra universitetene tilsier at hvem som endelig innehar disse studieplassene ikke er avklart før et lite stykke ut i første studieår.

Det er flere grunner til at det tilbys langt flere opptak enn det er faktiske studieplasser. Noen takker nei allerede til førstegangsopptaket, noen møter ikke til immatrikulering, noen får ganske sent et tilbud om et skifte til et studie de har prioritert høyere og noen finner ut i løpet av studiets første tid at dette ikke er et studie for dem. Men kjønnskjevheten opprettholdes og mennene innehar til slutt et sted mellom en femtedel og en fjerdedel av plassene på odontologistudiet, det være seg i Oslo, Bergen eller Tromsø.

Representantskapet i Den norske tannlegeforening vedtok i 2023 et policydokument om utdanning, forsking og kompetanse i tannhelsetjenesten. I denne policyen har man tatt til orde for å innføre en kvoteringsordning som sikrer at ingen kjønn har mer enn to tredjedeler av studieplassene.

-Uten kjønnskvotering på studiene risikerer vi en varig ubalanse i profesjonen, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, og legger til: - Vi lever fint med at flertallet av tannlegene er kvinner, men Tannlegeforeningen mener profesjonen er best tjent med en balanse mellom kjønnene som er bedre enn sammensetningen er blant dagens studenter. Det være seg han, hun eller hen.

Også studentene i Tannlegeforeningen støtter innføring av kjønnskvotering ved odontologistudiene i Norge og mener mangfold og likestilling er like viktig i et studentmiljø som ellers i samfunnet.

-Vi setter veldig pris på de guttene vi har, men skulle gjerne hatt flere, sier Sofie Mathisen, leder i NTF Student; -Det er en uønsket situasjon hvor guttene er i stort mindretall, og kan i verste fall skape utenforskap og gå ut over trivselen på studiet.

Nytt opptakssystem
Reglene for opptakssystemet til høyere utdanning ble behandlet på Stortinget våren 2024 og fra og med 2027 vil et nytt system være på plass. Da forsvinner kjønnspoeng, og det innføres mulighet for kjønnskvoter på enkelte studier. Hvordan disse kvotene skal settes er enda ikke avklart, men ordningen i seg selv ønskes velkommen av Tannlegeforeningen.

I og med at skjevheten oppstår i søknadsprosessen, og ikke selve opptaket, støtter president Olsen-Bergem Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg sin etterspørsel av tidlig innsats.

-Vi savner tiltak fra regjeringen som går på hvordan man rekrutterer og følger opp elever tidlig i skoleløpet, sier Lyngsnes Randeberg fra Akademikerne.

Les mer om poenggrensene til odontologistudiet

Akademikerne: Opptaket til høyere utdanning viser behovet for kjønnskvotering av menn

Sist oppdatert: 31. juli 2024