Det skal være lett å gjøre rett - Håndhygienedagen 5. mai

Bilde

Illustrasjon: TegneHanne / FHI

Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er våre viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten. Den nasjonale markeringen av verdens håndhygienedag er derfor et viktig bidrag til bedre smittevern.

To viktige forutsetninger for effektiv håndhygiene er:

  • Gode håndhygienefasiliteter
  • Hender frie for klokker, ringer og andre håndsmykker, korte og naturlige negler og arbeidsantrekk med korte ermer, «bar fra albuen og ned»

Når helsepersonell er «bar fra albuen og ned» og det er gode håndhygienefasiliteter er det lettere å utføre håndhygiene korrekt og til rett tid. Økt etterlevelse av håndhygiene gir økt pasientsikkerhet og redusert forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner.

Årets slogan er derfor: Det skal være lett å gjøre rett!

Les mer om årets markering på www.fhi.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Målgrupper
Alt klinisk personell, samt renholdspersonell, i helse- og omsorgstjenesten er målgruppe for markeringen. Deltagere er både sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, tannklinikk, tannlegekontor og andre enheter innen helsetjenesten. Enkeltavdelinger kan også delta uten at hele organisasjonen er påmeldt.

Meld deg/dere på!
For å kunne følge den årlige aktiviteten knyttet til markeringen er det ønskelig at alle enheter innen helsetjenesten som markerer dagen melder seg på via følgende lenke: Påmelding til håndhygienedagen 5. mai 2023 Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Ved å melde seg på bekrefter man at arbeidsplassen vil benytte anledningen til å rette oppmerksomhet mot temaet. Man forplikter seg ikke til aktivitet. Hver arbeidsplass beslutter selv hvordan de markerer dagen.

Håndhygienedagen i sosiale medier

  • Facebook: FHI har opprettet har en egen Facebook-side om håndhygiene som heter Folkehelseinstituttet – Håndhygiene i helsetjenesten Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu. hvor de deler informasjon om markeringen, bilder og erfaringer fra egen markering.
  • Alle som deltar på arrangementer rundt omkring i landet oppfordres til å dele bilder, videosnutter eller annet innhold fra markeringen i sosiale medier og merke det med emneknaggen/hashtaggen #håndhygiene2023. Dette kan inspirere andre og vise frem lokale initiativ.
Sist oppdatert: 19. april 2023