Årets lønnsforhandlinger i kommunesektoren har startet

Bilde

Ny leder av Akademikerne kommune, Tonje Leborg, har forventninger om et godt oppgjør for medlemmene. Foto: Thomas Eckhoff/Akademikerne

Onsdag klokken 12 startet årets lønnsforhandlinger i kommunesektoren. Akademikerne forventer reallønnsvekst for de kommuneansatte.

- De siste årene har vi opplevd frontfaget som en tvangstrøye i oppgjørene. Lønnsforhandlingene må sørge for at ikke høyt utdannede går til privat sektor, sier leder i Akademikerne kommune, Tonje Leborg i en pressemelding fra Akademikerne.

- Vi forventer reallønnsvekst for våre medlemmer – og reelle, lokale forhandlinger i kommunene der vi ikke får frontfaget tredd nedover hodet, sier Leborg.

Koronakrisen har vist hvor viktig det er med høy kompetanse i kommunene. Samtidig sliter én fjerdedel av kommunene med rekruttering av høyt utdannede – blant annet lektorer, teknologer og jurister.

- Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede. Et godt oppgjør er viktig for at kommunene skal yte gode tjenester og få økonomien i gang etter at pandemien er over, sier Leborg.

Fristen for å komme til enighet er midnatt 1. mai.

Akademikerne kommune forhandler på vegne av rundt 1250 medlemmer i NTF.

Lønnsoppgjøret 2021

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der det hovedsakelig forhandles kun om lønn - og ikke arbeidsvilkår. NTFs medlemmer representeres ved Akademikerne.

Her er noen av de viktigste datoene for årets lønnsoppgjør:

 • Helse
  16. april: Oppstart forhandlinger
  Forhandlingsfrist settes ved oppstart

 • KS
  21. april: Oppstart forhandlinger
  1. mai: Forhandlingsfrist

 • Samfunnsbedriftene
  10. mai: Oppstart
  11. mai: Forhandlingsfrist

 • Oslo kommune
  23. april: Oppstart forhandlinger
  1. mai: Forhandlingsfrist
 • Stat
  26. april: Oppstart forhandlinger
  1. mai: Forhandlingsfrist

Les mer om årets lønnsoppgjør på www.akademikerne.no Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Sist oppdatert: 21. april 2021