Europeisk informasjonskampanje om sammenhengen mellom periodontale og kardiovaskulære sykdommer

Cardio Perio kampanje

Illustrasjoner: EFP

Den europeiske periodontistforeningen (EFP) lanserer denne uka en ny informasjonskampanje, "Perio & cardio", som belyser sammenhengen mellom oral helse og hjerte- og karsykdommer.

Kampanjen ønsker å øke kunnskapen om koblingene mellom periodontale og kardiovaskulære sykdommer og synligggjøre hvilke grep tannleger, leger og pasienter kan ta for forebygge og behandle sykdommene.

Initiativet er et samarbeid mellom European Federation of Periodontology (EFP) og World Heart Federation (WHF). Hovedkanal er nettstedet www.efp.org Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu., hvor man finner informasjonsmateriale adressert til tannleger, kardiologer, medisinsk fagpersonell og publikum.

Noen av hovedbudskapene i kampanjen er:

  • Ved å beskytte tannkjøttet og den orale helsen vår, bidrar vi aktivt til å bedre kardiovaskulær helse og unngå hjerte- og karsykdom.
  • Pasienter med tannkjøttsykdom bør få beskjed om at de har høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer - inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag - og at de aktivt bør håndtere risikofaktorer som røyking, inaktivitet, overvekt, høyt blodtrykk og kosthold med mye mettet fett og raffinert sukker.
  • Pasienter som lider av både periodontitt og kardiovaskulær sykdom kan ha høyere risiko for kardiovaskulære komplikasjoner og bør følge nøye anbefalte regimer for forebygging, behandling og vedlikehold av munnhelsen.

Last ned pdf av "Recommendations for the oral healthcare team" , 504.8 kB, åpnes i nytt vindu. (på engelsk)

Last ned infografikk med pasientinformasjon , 915.3 kB, åpnes i nytt vindu. (pdf - på engelsk)

Live seminar

EFP inviterer til et direktesendt seminar på Instagram (@perioeurope) i forbindelse med lanseringen. Sekvensen inkluderer en samtale mellom to av arkitektene i kampanjen: Filippo Graziani, formann for EFP European project Committee, og Álvaro Marco del Castillo, en kardiolog som representerer World Heart Federation (WHF).

Bakgrunnen for kampanjen:

Både kardiovaskulære sykdommer og tannkjøttsykdommer er utbredte kroniske, ikke-smittsomme sykdommer. Periodontitt, den hyppigste tannkjøttsykdommen, har en samlet global prevalens på 45-50%, og dens alvorlige form rammer 11,2% av verdens befolkning, noe som gjør den til den sjette vanligste sykdomstilstanden. Kardiovaskulær sykdom er ansvarlig for 17,9 millioner dødsfall per år over hele verden (en tredjedel av alle dødsfall), inkludert 3,9 millioner i Europa (45% av alle dødsfall). Selv om dødeligheten faller, har det absolutte tallet økt de siste 25 årene på grunn av en aldrende befolkning.*

* alle tall er hentet fra www.efp.org Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.


Sist oppdatert: 16. september 2020