Søk

Verdens tannhelsedag 2012: Fedre dårligst til å følge opp barnas tannpuss

Bare halvparten av fedre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen. Dette viser en fersk undersøkelse som NTF har fått utført i forbindelse med markeringen av verdens tannhelsedag onsdag 12. september.

– Dårlig tannpuss i barndommen gir ofte dårlige vaner som varer livet ut. Det er oppsiktsvekkende at så mange fedre forsømmer sin del av ansvaret for å gi barna mulighet til å beholde sunne tenner hele livet, sier NTFs president Camilla Steinum.

Verdens tannhelsedag
Onsdag 12. september markeres verdens tannhelsedag. I den forbindelse har NTF sjekket ut tannhelsevanene i Norge. Funnene i en fersk undersøkelse fra Ipsos MMI vekker bekymring. Selv om nordmenns tenner er blant verdens beste, registreres det nå nye typer av skader på tennene. Det ser også ut til at dårlige vaner fra foreldrene svært ofte overføres til barna.

- De aller, aller fleste barn i Norge i dag har friske og sunne tenner, som følge av stor oppmerksomhet omkring fluor og regelmessige besøk til tannlegen. Men det finnes barn i alle samfunnslag som vi enkelt kan se ikke pusser tenner skikkelig hver morgen og kveld. Disse vanene tas med videre i ungdoms- og voksenalder, sier Steinum.

Dette viser undersøkelsen
Åtte av ti mødre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen. Kun halvparten av fedrene gjør det samme. 96 prosent av mødrene hjelper til alltid eller ofte, 79 prosent av fedrene gjør det samme, ifølge undersøkelsen

Samtidig slurver flere menn enn kvinner med egen tannpuss. Bare 2 av 3 menn pusser alltid tenner både morgen og kveld. 3 av 4 kvinner kan si det samme.

Gode råd
Mange foreldre og barn forbinder tannpussen med mas. Her er NTFs råd til foreldre for å skape gode tannhelsevaner: 

  1. Start tidlig med tilvenning til tannbørsten, gjerne før første tann kommer. La barnet få leke med tannbørsten, puss på bamser og dukker for å ufarliggjøre.
  2. Foreldre bør hjelpe barna med tannpusserutinene, både morgen og kveld, frem til de er 12 år.
  3. Del tennene inn i fire soner og puss minimum 30 sekunder på hver sone. Hvor mye sprell kan du finne på, på 30 sekunder? Rekker du å synge en sang ”Det blir aldri hull i en tann som er ren!” eller fortelle en liten historie om Karius og Baktus? Slike ting kan være med på å motivere barna!
  4. Involver barna i hele tannpusseprosessen. Fortell om hvorfor det er viktig for tennene, forklar hvordan du selv pusser tennene hver eneste dag, og la barnet selv få være med å velge tannbørste og tannkrem.

 Les mer:
"Menn er sløve med tannpussen..." - artikkel i Adresseavisa.no

Publisert: 12.09.2012