Søk

Ny pilotstudie om bruk av terapihund i tannbehandling - UiT

​Tannlege og førsteamanuensis Anne Margrete Gussgard skal i gang med en ny pilotstudie om bruk av hunde-assistert terapi i tannklinikken.

Anne Margrete Gussgard jobber som førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi, UiT. I tillegg til vanlig tannlegepraksis har hun også ti års erfaring som tannlege for hunder og katter, samt ett års utdanning som hundeinstruktør. Det var derfor ikke unaturlig for henne å skaffe seg en terapihund som kunne jobbe sammen med henne på tannlegekontoret. Valget falt på en labradoodle ved navn Barley fra Skåne i Sverige. Juni 2016 besto han og Gussgard eksamen som terapihund sammen.

UiT_LarsAndersen
Anne Margrete Gussgard og terapihunden Barley. Foto: UiT / Lars Åke Andersen

– Vi vet godt hvilken effekt hunder har på folk. Hjerterytmen blir roligere, og blodtrykket går ned. Det blir mer oxytocin i blodet, og mindre cortisol. Likevel er det ingen studier som spesifikt går på terapihunder under tannbehandling, så her er det på tide å få gjort noen studier, uttalte Gussgard i et intervju på UiTs nettsider i fjor.

Og nå kan altså disse studiene starte. REK-godkjenningen for prosjektet kom i juni 2017, så nå er det bare siste forberedelsene igjen før Gussgard og Barley kan ta i mot de første pasientene. Det blir spennende å se resultatet av studien.

Gussgard tok sin spesialistutdanning i periodonti ved Universitetet i Toronto, og har jobbet flere år på tannavdelingen til Canadas største kreftsykehus. Dette er bakgrunnen for et lengre intervju med Gussgard i det kanadiske tannlegetidsskriftet "CDA Essentials" (Canadian Dental Association Magazine som blir sendt til ca 18000 tannleger i Canada) Klikk her for å lese intervjuet (på engelsk)

CDA essentials 2017

Publisert: 15.08.2017