Søk

NIOM og NRK hardt ut mot ulovlige blekemidler

Da NRK skulle teste blekemidler i programmet Forbrukerinspektørene, ble testen avblåst etter at NIOM fant ulovlige mengder av hydrogenperoksid i to av de fem midlene som skulle brukes.

I Norge og EU er det av helsemessige grunner ikke lov å selge tannblekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til andre enn tannleger. Det finnes likevel mange muligheter til å kjøpe blekemidler på nett og i butikk. Det ene produktet som skulle brukes i testen hadde hele 14 prosent hydrogenperoksid. Les mer om Forskrift om tannbleking under Faglige råd.

screenshot_NRK_bleking– NRKs stikkprøve viser at folk kan kjøpe i utgangspunktet helseskadelige kjemikalier og bruke dem akkurat som de vil hjemme på badet, sier professor Jon E. Dahl, professor og direktør i NIOM (Nordisk institutt for odontologiske materialer) til NRK.

Ettersom NRK ikke fikk anbefalt å teste blekestoffene på mennesker, ble testen utført på ubehandlede ekstraherte premolarer fra mennesker.

"Å bleke tennene hos tannlegen koster flere tusen kroner. Gjør du det hjemme kan du kjøpe tannbleking til bare noen hundrelapper. Men virker det?" spurte NRK i sin nettartikkel om testen. – Det er umulig å se tydelig forskjell, var konklusjonen til Jon E. Dahl.

En annen årsak til at eksperten fraråder bruk av hjemmebleking, er at hverken skinnen eller stripsen er skreddersydd for din munn. Dersom blekemidlet har noen effekt, risikeres etseskade i tannkjøttet.

Resultatet vises i episoden av Forbrukerinspektørene som ble vist på NRK 1 onsdag 13. september.

Programmet kan også sees på NRK nett-tv


Fakta om tannblekemidler

  • I Norge og EU er blekemidler som inneholder konsentrasjoner av mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid er forbudt å selge til andre enn tannleger.
  • Inntil seks prosent kan kjøpes hos tannlege og benyttes under veiledning og tilsyn.
  • Tannlegen skal gå god for at tannblekeproduktet er trygt å benytte for hver pasient og baserer seg på pasientens munnhelse. Det betyr at produktet ikke nødvendigvis er trygt for alle pasienter.
  • Hydrogenperoksid kan gi skader som overfølsomme tenner, forandringer i emaljen, etseskader på tannkjøttet og betennelse i nerven som på sikt kan innebære at tannen må rotfylles.
  • Må ikke brukes på personer under 18 år.
  • Mattilsynet er ansvarlig for å føre tilsyn og for spørsmål om regelverket som gjelder for produkter for tannbleking. Overtredelser av forskriftens bestemmelser kan meldes til Mattilsynet.

Faktaboks hentet fra NRK,
kilder: NIOM og Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter


Publisert: 14.09.2017