Søk

NTF anbefaler fortsatt bruk av tanntråd

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) har slått stort opp at amerikanske myndigheter har fjernet råd om bruk av tanntråd fra sine retningslinjer. Saken har blitt plukket opp av NTB og flere norske aviser. NTF ser ingen grunn til at folk bør endre sine munnhelsevaner og fortsetter å anbefale folk å bruke tanntråd.

Endrede retningslinjer i USA
Amerikanske myndigheter har anbefalt daglig bruk av tanntråd siden 1979. I fjor etterspurte AP bakgrunnen for denne anbefalingen. Da retningslinjene ble publisert i år var anbefalingen fjernet. I USA er det nemlig lovpålagt at alt som anbefales fra myndighetene må være bevist av faglige studier. Effekten av tanntråd er vanskelig å bevise, både fordi studiene må gå over lang tid og dermed blir dyre, og fordi det er vanskelig å følge opp deltakerne med tanke på hvor ofte de bruker tanntråd og om den brukes riktig. Det er også viktig å skille mellom studier som ser på effekten tanntråd har på tannkjøttsproblemer og de som ser på utvikling av karies (hull i tennene).


Fagsjef NTF
Øyvind Asmyhr

Mangel på studier betyr ikke at tanntråd ikke fungerer
"Det er mye vi gjør innen medisin og odontologi som ikke er evidensbasert" sier fagsjef i Den norske tannlegeforening (NTF), Øyvind Asmyhr. "Men det betyr ikke at det ikke fungerer! All fornuft og klinisk erfaring tilsier at daglig tannpuss kombinert med bruk av tanntråd bidrar til å redusere mengden biofilm (bakteriebelegg) på alle tannens flater, som igjen forebygger utvikling av karies, tannkjøttsproblemer og dårlig ånde. Spesielt er bruk av tanntråd viktig hos unge fordi det er den mest skånsomme metoden for tannkjøttet" sier Asmyhr, og legger til at man bør få veiledning slik at man vet at man gjør det riktig. "Amerikanerne har valgt å ta bort denne anbefalingen grunnet mangel på gode studier, ikke fordi det er bevist at det ikke har effekt. Tanntråd er en investering i egen helse som har lav risiko og liten kostnad. Frem til vi har forskning som går over lengre tid som kan bevise det motsatte, ser vi ingen grunn til å endre på våre råd for gode munnhelsevaner" avslutter han.

Les pressemelding fra AP her og oppslag i VG basert på pressemelding NTB

Gode råd for å ta vare på munnhelsen:

  • Puss tennene to ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem
  • Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene
  • Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke
  • Spis regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene
  • Begrens inntaket av sure drikker som brus, lettbrus, juice og lignende
  • Bruk vann uten smak som tørstedrikk
  • Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling

Publisert: 03.08.2016